Home / Genel / ChatGPT alışverişe açılıyor: OpenAI, ChatGPT'ye alışveriş özelliği ekledi

ChatGPT alışverişe açılıyor: OpenAI, ChatGPT'ye alışveriş özelliği ekledi

OpenAI, kısa bir süre önce yaptığı duyuru ile kullanıcıların yakın zamanda ChatGPT üzerinden ürün satın alma imkanına sahip olacağını belirtti. Yapay zeka destekli arama sorguları için alışveriş özelliğinin sunulması, hem oturum açmış hem de açmamış tüm kullanıcılar için geçerli olacak. Ancak alışveriş yapanlar ödemeyi doğrudan ChatGPT içinde yapamayacaklar; bunun yerine işlemi tamamlamak üzere satıcının kendi web sitesine yönlendirilecek.

OpenAI’da ChatGPT arama ürün lideri olan Adam Fry, WIRED’a lansman öncesinde yaptığı açıklamada, güncellenmiş kullanıcı deneyiminin, kullanıcıların ürün araştırması için bu aracı kullanarak hangi espresso makinesini veya ofis koltuğunu alacaklarına nasıl karar verebileceklerini gösterdi. Potansiyel müşterilere sunulan ürün tavsiyeleri, ChatGPT’nin kullanıcının tercihleri hakkında hatırladığı bilgilerin yanı sıra web’den alınan ürün incelemelerine dayanıyor.

ChatGPT içinde ürün satın alma şekli, Google Alışveriş ile birçok benzerlik taşıyor. Her iki arayüzde de, beğendiğiniz uygun fiyatlı bir ofis koltuğunun resmine tıkladığınızda, Amazon ve Walmart gibi çeşitli perakendeciler, satın alma işlemini tamamlamak için seçeneklerle birlikte ekranın sağ tarafında listeleniyor. ChatGPT ile Google üzerinden alışveriş yapma arasında şimdilik önemli bir fark bulunuyor: OpenAI aramalarında gördüğünüz sonuçlar organik sonuçlar olup ücretli yerleşimler değil. Fry, “Bunlar reklam veya sponsorlu değil” diye vurguladı.

Google Alışveriş’te görünen bazı ürün önerileri, perakendecilerin orada yer almak için ödeme yapmaları nedeniyle ortaya çıksa da, bu, Google’ın Alışveriş aramalarında hangi ürünlerin listeleneceğine karar verirken kullandığı yöntemlerden sadece biri. Ürün incelemeleri yayınlayan web siteleri, Google’ın belirsiz algoritmasını, sitenin gerçek kişiler tarafından kapsamlı bir şekilde test edilmiş ürünlerin yüksek kaliteli incelemelerini içerdiğine ikna etmek için satın alma tavsiyeleri içeriğini sürekli olarak güncelliyor. Google, arama sonuçlarında daha fazla dikkate alınan incelemeleri tercih ediyor ve bir kullanıcı bir ürünü araştırdığında bunları üst sıralara yerleştiriyor.

Bir Google aramasında en üst sıralarda yer almak, daha fazla kullanıcının ürünü web sitesi üzerinden satın almasına yol açabilir ve yayıncıya potansiyel olarak milyonlarca dolar satış ortaklığı geliri kazandırabilir.

Peki ChatGPT hangi ürünleri tavsiye edeceğini nasıl belirliyor? Kullanıcı soruyu yazdığında neden o belirli espresso makineleri ve ofis koltukları ilk sırada listelenmişti?

Fry, durumu “Bazı algoritmalarda yer alan belirli sinyalleri aramıyoruz” şeklinde açıklıyor. Ona göre bu, anahtar kelime odaklı olmaktan ziyade daha kişiselleştirilmiş ve diyaloğa dayalı bir alışveriş deneyimi olacak. Fry, “ChatGPT, insanların bunu nasıl incelediğini, insanların bunun hakkında nasıl konuştuğunu, artıların ve eksilerin neler olduğunu anlamaya çalışıyor” dedi. Belirli bir perakendeciden sadece siyah giysiler satın almayı tercih ettiğinizi belirtirseniz, ChatGPT’nin bir sonraki sefer hangi gömleği almanız gerektiği konusunda tavsiye istediğinizde bu bilgiyi hatırlayacağı ve size zevklerinize uygun öneriler sunacağı öngörülüyor.

ChatGPT’nin ürünler için sunduğu incelemeler, WIRED gibi editöryal yayıncıların yanı sıra Reddit gibi kullanıcılar tarafından oluşturulan forumlar da dahil olmak üzere çeşitli çevrimiçi kaynaklardan alınacak. Fry, kullanıcıların ChatGPT’ye önerilen ürünlerin bir listesini oluştururken ne tür incelemelere öncelik vermesi gerektiğini söyleyebileceklerini belirtti.

Bunu uzun vadede potansiyel olarak anlamlı bir gelir faktörü olarak görüp görmediği sorulduğunda Fry da benzer şekilde OpenAI’nin öncelikle kullanıcı deneyimine odaklandığını ve girişim piyasaya sürüldükten sonra daha fazla şey öğrendikçe ChatGPT alışverişini geliştireceğini belirtti.

OpenAI’ın büyük gelir hedefleri bulunuyor. The Information’ın raporuna göre şirket 2029 yılına kadar 125 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Geçen yıl OpenAI’ın geliri 4 milyar doların biraz altındaydı. Şirketin bu hedefe ulaşmada ortaklık gelirlerinin ne kadar büyük bir rol oynamasını beklediği henüz net değil. CEO Sam Altman, Stratechery haber bülteni yazarı Ben Thompson ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda bağlı kuruluş ücretlerinin şirketin gelirine katkıda bulunacağı fikrini dile getirmişti.

Bu, OpenAI’ın 2025 yılındaki alışverişe yönelik ilk girişimi değil. Operator adlı yapay zeka ajanı, web tarayıcılarını kontrol edebilir ve kullanıcıların market alışverişi yapmasına veya tatil

rezervasyonu yapmasına yardımcı olabilir, ancak ilk izlenimlere göre bu özellik piyasaya sürüldüğünde oldukça kullanışsızdı. OpenAI’nin yapay zeka destekli arama alanındaki rakiplerinden Perplexity, geçtiğimiz yılın sonlarında kullanıcıların doğrudan uygulama içinden alışveriş yapabildiği “Buy with Pro” özelliğini kullanıma sunmuştu. Buna ek olarak, Google Alışveriş sekmesi şu anda bazı sorgular için çevrimiçi incelemelerin özetleri ve önerilen seçeneklerle birlikte bir “AI ile Araştırıldı” bölümü içeriyor

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir