Kolombiya donanması, ülkenin Karayip kıyılarında bugüne dek benzeri görülmemiş bir deniz aracını durdurdu. Gri renkte, insansız bir narko-denizaltıydı bu. En dikkat çekici özelliği ise üzerinde bulunan Starlink anteniydi.
Araçta uyuşturucu madde bulunamadı. Ancak hem donanma yetkilileri hem de bölgede görev yapan Batılı güvenlik kaynakları, bunun bir deneme sürüşü olduğunda hemfikir. Yani uyuşturucu taşımaktan çok, sistemin ne kadar işe yaradığı test ediliyordu.
TEKNEDE MÜRETTEBAT YOK
Kolombiya, yıllardır kokain üretiminin merkezi. Orman içindeki gizli tersanelerde üretilen yarı batık denizaltılarla, uyuşturucu Kuzey’e; Orta Amerika, Meksika ve hatta Avustralya gibi uzak pazarlara taşınıyor.
Ancak şimdi manzara değişiyor. Artık bu teknelerde mürettebat yok. Uzaktan yönlendirilen, düşük profilli, radara yakalanmayan insansız araçlar sahneye çıkıyor. Bu da, kartellerin hem daha az iz bırakmasını hem de operasyonları daha güvenli yürütmesini sağlıyor.
AFP’ye konuşan teknoloji uzmanlarına göre yakalanan araçta yer alan Starlink anteni, Elon Musk’ın uzaydan internet projesinin nasıl bir kaçakçılık aracına dönüşebildiğini gösteriyor.
4.25 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE UYUŞTURUCU TAŞIYORDU
Bu da ilk örnek değil. 2023 Kasım’ında Hindistan açıklarında ele geçirilen ve yine Starlink’le yönlendirilen başka bir teknede 4.25 milyar dolar değerinde metamfetamin taşınıyordu.
Kolombiya donanmasının açıkladığına göre, bu insansız denizaltı ülkenin en büyük uyuşturucu örgütü olan Gulf Clan tarafından tasarlanmıştı. Aracın kapasitesi yaklaşık 1.5 ton kokain taşıyacak büyüklükteydi.
‘KONUŞACAK MÜRETTEBAT YOK’
Basına paylaşılan görüntülerde, küçük, gri renkli ve oldukça sade görünümlü bir araç dikkat çekiyor. Ancak içinde hiçbir canlı yoktu. Sadece hedefe kilitlenmiş bir makineydi.
ABD merkezli InSight Crime düşünce kuruluşundan araştırmacı Henry Shuldiner’e göre, bu araçlar sayesinde karteller aslında büyük bir riski bertaraf ediyor yani yakalanan mürettebatın konuşmasını engellemiş oluyorlar.
‘SUÇLULAR DEĞİL MAKİNELER YAKALANIYOR’
“Artık suçlular değil, sadece makineler yakalanıyor” diyor Shuldiner. Üstelik bu sistemler radar takibinden de büyük ölçüde kurtulabiliyor.
Birleşmiş Milletler, 2023’te dünya genelinde kokain üretimi ve yakalanma oranlarının rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Talep arttıkça yöntemler de değişiyor.
Yıl boyunca hem Atlantik’te hem Pasifik’te çok sayıda narko-denizaltı durduruldu. Geçen Kasım’da, Avustralya’ya giden bir yarı batık teknede tam 5 ton kokain ele geçirilmişti.
‘KARTELLERLE ÇALIŞAN MÜHENDİSLER’
Kolombiya yasaları, bu tür araçların inşası, taşınması ya da kullanımı için 14 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Ancak araçlar insansız hale geldikçe, arkasındaki beyinleri yakalamak da güvenlik uzmanlarına göre giderek zorlaşıyor.
Kolombiyalı araştırmacı Juana Cabezas’a göre, bu araçların arkasında Meksika kartelleriyle çalışan mühendisler var. Hatta insansız denizaltı fikrinin 2017’ye kadar uzandığı düşünülüyor.